Wednesday, August 7, 2013

moga engkau tenang di sana

السلام عليكم

waktu taip entry ni hati dan minda aku masih tak percaya. kadang rasa macam tak mampu terima. Taqwa Muniira Abdullah, telah pergi selamanya. Al-Fatihah {link myMetro}


Harian Metro/ 7 Ogos 2013

Berita Harian/7 Ogos 2013
Utusan Malaysia/ 8 Ogos 2013




waktu tu rehat tengahari kat kilang. aku tidur. tetiba phone aku vibrate lama. ingatkan message, rupanya cik Siti call. jarang dia call so mesti ada hal penting jadi aku pun jawab. nada suaranya cemas. dan ayat yang buat aku terpempan "erin, saya nak tanya kamu ni betul ke Taqwa dah meninggal". dalam kesamaran bunyi bising mesin aku masih mampu dengar dengan jelas. meninggal? masa tu hati aku hanya kata 'gurauan ke ni'. sangat tak percaya.

aku cuba call Pojan, nak mintak kepastian. tak angkat, mungkin tengah buzy. aku try call Hanisah. bila dia jawab call aku je terus dia kata "Erin, Taqwa dah takdak..Taqwa dah takdak Erin...". makin buat aku terkedu tak percaya. aku cuba lagi call Hanis pulak, hmm memang sahih. berita itu sah. tapi hati aku masih lagi tak percaya. aku call Amein, dia story everything sumber mana dia dapat cerita tu. tapi, aku masih susah nak percaya.

aku on fb, cik Rafizal bagitau benda yang sama. lagilah aku rasa macam mimpi. bukak chat, ramai yang tanya kat aku. aku pun taktau nak jawab cemana kat korang. sebab dah tak sanggup, aku update lah pasal berita tu. walau akal aku masih belum mampu terima.

seharian tu celaru kerja aku jadinya. sebabnya? masih tak percaya...


suka betul arwah pakai tudung kaler putih.



teringat masa sem 1, Taqwa rajin datang bilik aku kat tingkat 3. ada sekali tu, aku tak reti buat LK. memang tak pandai pun. budak IT ambik pembuatan. hancur la kan? disebabkan dia dulu sekolah teknik dan terrer bab-bab ni dia offer diri nak tolong buatkan. rajinnya dia. bersungguh-sungguh dia buat. macam kerja tu dia yang punya. dia cuma mintak upah kfc je. terima kasih Taqwa.

sem 2, bilik kami berjiran. sebelah-menyebelah. Taqwa takde roomate. kadang-kadang dia takut tidur sorang-sorang. ayat dia yang aku takkan lupa "Erin aku nak tido dengan kau malam ni boleh?". hmm, kadang tiap-tiap malam kau tidur dengan aku. sekatil. benda wajib yang ada dengan kau. selimut kesayangan kau tu :')

ada satu dress aku, kaler hijau kotak-kotak. kau berkenan sangat. kau mintak pinjam. aku bagi kau pakai sebab tau kau teringin. berseri-seri jek muka bila tengok baju tu. sampai kau kata "kalau kau taknak, aku nak beli dengan kau eh?" sorry, aku sayang baju tu Taqwa. tapi tak sangka. baju tu jugak akan buat aku teringat kat kau. nasib baik aku tak jual kat kau kan? sekurang-kurangnya ada benda dalam simpanan aku untuk kenangan kita.




aku ingat lagi, masa tu birthday Shitah kot? kita main baling-baling tepung, telur. masing-masing bertempiaran lari. semata-mata taknak mandi tengah malam dek kerana tepung dan telur tu.semua menyorok dalam bilik. masa tu aku menyorok dengan Hanisah. tetiba kau hantar mesej. kau kata kau kena panggil dengan ustazah sebab kita buat bising berjemaah. aku pikir kau tipu sebab nak kenakan aku. masa tu kami semua hampir-hampir percaya yang ustazah suruh kami pergi rumah dia. rupanya kau tipu. kau menyorok dalam bilik kak Nazila. aku geram dengan kau. aku pecahkan telur atas kepala kau. hihi. sorry :') kesian kau kena mandi malam-malam.

time birthday aku. kau jadi mastermindnya. sebab kau geram kan aku baling telur kat kau bukan masa birthday kau? malam tu kau ajak aku teman kau pergi toilet. kau kata kau takut. aku takut kau kenakan aku malam tu. hihi. tapi kesian punya pasal sebab tau kau memang penakut, aku teman jugak sampai luar toilet. tapi kau paksa aku masuk dalam. masuk dalam je, kau simbah aku dengan bancuhan budu. ish nakalnya kau. tapi kesian pulak tengok kau cuci toilet sorang-sorang malam tu. kau kata "takpe aku sanggup basuh toilet asalkan dendam aku terbalas". kesian dia :') {link}


Hanis, Ika, Taqwa, Erin, Hanisah, Nad


sem 3, anniversary kau dengan Pojan. bersungguh-sungguh kau buat video untuk dia. bersungguh-sungguh jugak kau mintak tolong aku burn dalam cd. :')

hujung sem 5 haritu, cik Munir suruh kemas bengkel. Pojan plan nak baling tepung kat kau sebab minggu depannya birthday kau. kami plan baekk punya sampai kau tak sedar langsung terperangkap dalam prank kan? last day pun masa tu. lepas tu masing-masing ojt. lama tak jumpa. kami ramai-ramai mandikan kau dengan tepung. haih banyaknya kenangan dengan kau.


lepas ojt, exam jpk. masa tu first puasa. masing-masing bergurau ajak pergi makan nasi kandar ahmad. gelak punya gelak tetiba aku terdengar kau cakap "kang ada yang naik van jenazah ramai-ramai bawak pinggan". masa tu entah kenapa rasa sedikit terkejut dengar kau cakap 'van jenazah'. tapi bila aku pandang kau, kau slumber je ketawa jadi aku anggap itu memang gurauan semata-mata.

one more thing, kau suka panggil aku erin erina.... :') kenapa ya?



banyak benda kita buat sama-sama. nak cerita pun tak sanggup. menitik air mata aku. tak sangka kau pergi dulu. kau punya periang takde siapa boleh lupa. Alhamdulillah kau pergi waktu bulan baik ni. aku doakan kau dan kakak kau tenang, dipermudahkan segala urusan di sana. ditempatkan dikalangan orang-orang beriman dan solehah. kami semua akan sentiasa ingat dan doakan kau dari jauh. salam sayang dan rindu dari aku, sahabatmu.

Al-Fatihah buat Taqwa Muniira Abdullah & Maala Muniira Abdullah. {link joegrimjow}



terima kasih sudi baca :)